søndag 23. oktober 2011

"VAMPYR" onsdag 9 november
"The Strange Dreams of Allan Gray"

På en ettersits ønsket en medlem "en guffen film til halloween". Vår forsker Zygmunt Brüll fra Krakow letet noen netter i sine skumle og støvete arkiver, fant "Nosferatu", "Carmilla", "Les Diaboliques", "De Dødes Tjern", "Låt den rätta komma in" og en hel mengde klassiske og moderne BUH-nå-ble-du-redd-film. Men han fant den beste til oss i kveld. En mesters mesterverk, en film som kryper som en somnambul gast i grusom transe i våre uskyldsfulle sinn. Carl Dreyers "Vampyr" fra 1932.

Om filmen kan Du linke her til en interessant filmsite:
http://filmsufi.blogspot.com/2009/10/vampyr-carl-dreyer-1932.html

Carl Th. Dreyer (1889-1968) var en ung dansk journalist som møtte den tidlige filmindustrien som tekstmaker til stumfilm. Han flyttet til Frankrike, møtte Jean Cocteau og Jean Hugo og laget sin første spillefilm 1928, "Jeanne d'Arcs lidelser", en film som med sine ekspressive nærbilder og realistiske stil ble bemerket og fortsatt er en kjent filmstudieikon. "Vampyr" ble også laget i Frankrike, i 1932, og ble spillet in i tre lydversjoner; tysk, fransk, engelsk. Dreyer återkom til Danmark under krigsårene og laget "Vredens dag" 1943, "Ordet" 1955 etter et skuespill av Kai Munch og "Gertrud" i 1964 etter en roman av Hjalmar Söderberg. Dreyer døde i 1968 under arbeid med et filmprosjekt om Jesus.

Kveldens film er 1 tim 20 min, sort/hvit, engelsk tale og tekst.

"The only film worth watching ........... twice!" Alfred Hitchcock

Sesam - be ware!

1 kommentar:

Anonym sa...

Langsom, dyster, gåtefull,"gothic".
En tidig lydfilm med Dreyers nye teknikk, ikke bare filmet scenerier men også ekstreme nærbilleder på ansikter. Veltemperert musikk og fotsatt, som en rest av stumfilmen, forklarende tekstskylter der vi lærer om vampyrism. Vår moderne publikkum, 14, la seg i skremme i kveld. Så vi må finne hardere lut til neste år. Z Brüll