søndag 13. november 2011

"Coming Home" Onsdag 23 nov kl 19When Hollywood made great films about ordinary people.

Sesam viser kommende uker to sosiale dramer fra og om USA laget med 30 års mellomrom, i kveld Hal Ashbys "Coming Home" fra 1978 og den 7 desember "Winters Bone" fra 2010.

Kveldens film handler om Sally Hyde (Jane Fonda), offiserskone som får sin man Bob (Bruce Dern) sendt til Vietnamkrigen. Sally fyller ensomheten med volontærarbeid på ett veteransykehus der hun møter den lamme og bittre sersjant Luke Martin (John Voigt). Møtet og forholdet med Luke forandrer Sally fundamentalt og alle tre må ta konsekvensene av en brutal og fjern krig.
"Coming Home" fikk tre Oscar og dette markerte at kritikk mot krig og militær makt og elitens propaganda hadde trukket dypt i det unge amerikanske etablissementet.

Hal Ashby (1929-1988) vokset opp i en fattig og splittet familie i Utah. Han flyttet til California og som ung regiassistent vant han ære med "In the heat of the night" 1967. Ashby kom å lage 14 film, vi nevner her "The Landlord" 1970, "Harold and Maude" 1971, "Shampoo" 1975, "Bound for glory" 1976 og "Being there" 1979 med Peter Sellers.

I dag fremstår Ashby som en undervurdert regissør. Han var en av skaperne av den amerikanske nye våg og hans mer kjente kolleger var Robert Altman, John Boorman, Coppola (vars "Født 14 juli" stått i veien for kveldens film) Arthur Penn, Sydney Pollack og mange andre.

Mer om kveldens regissør på http://www.halashby.co.uk/index.html

"Coming Home" er 2 timer, engelsk tale, norsk tekst.

Sesam - love me or leave me.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fjorten og en hund så en følelsesladdet trekantsdrama med kvinnen som subjekt. Posthippie, makelovenotwar med en positiv menneskesyn om alles mulighet til modning og utvikling. Ny vågen stil med vanlige mennesker i realistisk miljø med mange personer som er seg selv. En god kjærlighetsfilm mot kriger. Z Brüll