mandag 17. oktober 2011

"Ulysses" ons 26 okt kl 19

"Vad följde på denna tysta handling? Sömnigt tilltal, mindre sömnigt igenkännade, begynnande utfrågande, kateketisk utfrågning." J.J. "Ulysses."

"Ulysses är lik ett mausoleum över en hel kultur, en förstenad formation som på en gång liknar en stad och en vindlande snäcka, en labyrint som ekar av årtusendens liv." Artur Lundkvist

James Joyce
(1882-1941) utmanade sin samtid med sin blasfemiska stil, sitt nyskapende språk, bruken av "stream of consciousness" og den litterære fusjonen av antikt drama og samtid. Han tilbragte ungdomsårene i Dublin og sit voksne liv i Paris og Zürich der han døde. Hans mest kjente romaner er Dubliners fra 1914, Ulysses 1922 og Finnegans Wake 1939. Joyces verk er å se som portalen til den moderne 1900-talslitteraturen og han har inspireret flere generasjoner av lesere og forfattere.

Du som ennå ikke har tilegnet deg Joyces grand epos "Ulysses" har nå muligheten å møte denne fantasy om en dag Leopold Blooms liv i Dublin 1920, via Joseph Stricks hyllede film fra 1967 med Barbara Jefford, Milo O'Shea og Maurice Roeves i hovedrollene.

Kveldens film er sort/hvit, 2 tim lang, engelsk tale uten undertekster.

Sesam utfordrer deg!1 kommentar:

Anonym sa...

Dette var en interessant men også en film som krevet mye av sin publikk, i tilleg irish-english og varierende lydkvalitet. Syv kom og tre ble igjen hele filmen om den Dublinske Odysseus.
Les romanen!

Z Brüll