torsdag 14. januar 2010

Che-Guerillalederen Onsdag 20 jan kl 19

"Heller dø opprett en å leve på kne"

Den Argentinske legen Ernesto Guevara føddes 1928 i Rosario og ble henrettet den 9 oktober 1967 i La Higuera i Bolivia. Som ung student foretok han en halvårslang motorsykkelferd over den søramerikanske kontinent. Han så overklassenes fortrykk av landarbeidere, urbefolkning, arbeidere og fattigbønder i flere land. Han besluttet å bruke sit liv til å forandre dette. 1957 kommer Che til Cuba med Fidel Castro på motorbåten Grandma for å fortsette den revolusjonære bevegelse mot diktatoren Batista, et opprør som en tid hadde vært nedkjempet. Siste høst så vi den første filmen om Che og Cubanske revolusjonen. Kveldens film omhandler Ches forsøk at starte en revolusjonær bevegelse i Bolivia.
Om Che leser du på http://no.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara

Steven Soderberg som var 4 år når Che døde, er en amerikansk mangsidig filmmann og Oscar- og Guldpalmhyllet regissør. Hans mest kjente filmer er Sex, Lies and Videotapes, Erin Brokowich, Traffic og Oceans Eleven. Che-Guerillalederen er fra 2008 og er to timer lang. I hovedrollen ser vi Benicio del Toro som med den vant Gullpalmen i Cannes.

Sesam
er stolt at vise historien om denne helt. Ta med deg en rebell og bli opprørisk!

1 kommentar:

Styret sa...

Premiere for vårsesongen.
11 filmvitere følgte Che mot hans Nemesis i Bolivias berg. Her fantes ingen landarbeidere å vinne for revolusjonen, bare redde fattigbønder som så hvidt klarte livhanken. Vi oppfattet filmen som npseudodokumentær, ingen forteller eller distansering, kun en subjektiv kamera som kom nærmere. Empatien med Che lyser. Z Brüll