torsdag 26. april 2012

SOLARIS onsdag 9 mai kl 19



Kan film være helende?


Engelen (ifølge Wim Wenders) Andrei Tarkovskij 1932-1986 er Sesams filmpedagogs idol. Derfor er vi forsiktige med å vise hans verk fordi vi tror de krever mer åpenhet og aktivivitet fra oss betraktere en de fleste andre film: Deltakelse! I hans verk finnes en drøm om harmoni, ett håp om hjemkomst på tross av at de handler om ulykker, fornedring, brustne relasjoner og om vold mot mennesker og natur. Hans filmer gir livsmot og viser en tro på menneskens skapende muligheter og en kjærlighet til kunsten.

Andrei laget 8 film og vi nevner her Ivans Barndom (1962), Den Yttersta Domen (1966), Solaris (1972), Spegeln (1974) og Stalker (1979) som de fremste. Vi har sett tre av dem på Sesam.
Her en scene ur Spegeln:
http://www.youtube.com/watch?v=7ePQ5VY87Sw&feature=related
SOLARIS fra 1972 er en historie, basert på en science-fictionroman av Stanislaw Lem. Kosmonauten Chris Kelvin oppsøker en gammel rymdstasjon som sirkuleret over vannplaneten Solaris i 100 år. Kelvin skal undersøke merkelige fenomener som traumatisert besettningen. Det virker som planeten prøver få kontakt med oss via vårt inre, via våre følelser og minner. Fortellingens enkelhet rymmer den samme mangtydighet og outtømmelighet som myten eller sagnet.

Filmen fikk juryens store pris i Cannes og regnes for å være en av filmhistoriens største verk. Den er nesten tre timer lang.

Sesam gir deg anledning å fortolke et mesterverk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kris Kelvin møter sin døde kones gjenferd, gjenskapt av Solaris, og han vet at det ikke er hun men alikevel åpner dette møte relasjonen igjen. Tarkovsky lar os ferdes i grenseland mellom liv, skjebne, savn og uførløst lengsel.
Hva er vitenskap og hva er kunnskap og hva er kunstens kjerne?
Vi kom ut på dypt vann, vi 10 medpassasjerer. Z. Brüll