fredag 29. oktober 2010

"CTANKEP" Onsdag 10 nov kl 19

Kan film være helende?

Engelen (ifølge Wim Wenders) Andrei Tarkovskij 1932-1986 er Sesams filmpedagogs idol. Derfor er jag forsiktig med å vise hans verk fordi jeg tror de krever mer åpenhet og aktivivitet fra oss betraktere en de fleste andre film: Deltakelse! I hans verk finnes en drøm om harmoni, ett håp om hjemkomst på tross av at de handler om ulykker, fornedring, brustne relasjoner og om vold mot mennesker og natur. Hans filmer gir livsmot og viser en tro på menneskens skapende muligheter og en kjærlighet til kunsten.
Andrei laget 8 film der jeg vil nevne Ivans Barndom (1962), Den Yttersta Domen (1966), Solaris (1972), Spegeln (1974) og Stalker (1979) som de fremste. Vi har sett to av dem på Sesam.

En vision fra Solaris ser du her http://www.youtube.com/watch?v=tLXXDQf0knk

Stalker fra 1979 er en historie, basert på en roman av brødrene Strugatsky, om tre menn, en vitenskaper, en forfatter og deres veiviser på vei inn gjennom den forbudte zone på leting etter det rom som skal finnes der. Fortellingens enkelhet rymmer den samme mangtydighet og outtømmelighet som myten eller sagnet.
Filmen fikk flere priser i Cannes og regnes for å være en av de fremste science fictions. Den er nesten tre timer lang.

Sesam er glad å gi deg anledning å fortolke et mesterverk! Ta med en venn!

1 kommentar:

Anonym sa...

Varför tvekar männen utanför rummet där ens innersta önskningar uppfylls? Vi elva som såg denna poetiska och långsamma film fick en del att diskutera. Tarkovskij gjorde moraliska filmer om trons kraft och nödvändighet i en materiell och misshandlad värld. Magi utan förklaringar.
Du, dina föreställningar och dina handlingar är svaret! Anders.