torsdag 19. august 2010

"Himmel over Berlin" Onsdag 1 sept kl 19

Styrtet Wenders engler Berlinmuren?

Ernst Wilhelm Wenders (f.1945), vokste opp i Ruhr, studerte medisin og filosofi og kom så til filmen som ansatt i United Artists og filmstudent i München. Han virket innen Den Nye Tyske Film, en bevegelse i slutten av 60-årene, inspiret av den nye franske vågen og hans parole var og er å lage personlige men ikke private film. Wim Wenders har regissert og skrevet manus til et 20-tall spillefilmer, vi så "Paris-Texas" her siste året, og mange kortfilmer, som "Buena Vista Social Club". Link deg til hans hjemmeside her:
http://www.wim-wenders.com/

Inspirert av Rainer Maria Rilke skrev Wim sammen med Peter Handke manus til "Himmel over Berlin", en magisk betraktelse over en bys skjebne. To engler, Damiel (Bruno Ganz) og Cassiel (Otto Sander), følger og våker over menneskene i byen, også lindanseren Marion (Solveig Dommartin). I roller som seg selv ser vi Peter Falk og Nick Cave. Filmen er to timer og filmet i sort/hvitt og farge, tysk tale og norsk tekst.
Filmen ble Wims andre store internasjonale fremgang hos publikk og kritikk, han fikk regiprisen i Cannes 1987 og flere priser har drysset over den gjennom årene. En amerikansk remake ble til "City of Angels" i 1998 med Meg Ryan og Nicolas Cage.
Wim dedikerte filmen "to all the former angels, but especially to Yasujiro (Ozu), Francois (Truffaut) and Andrei (Tarkovsky)".

To år senere falt Berlinmuren. Vi fryktet ikke lenger diktaturens kreatur.

SESAM, moderne filmarkeologi! Ta med en venn!

1 kommentar:

Anonym sa...

Dette var en kultfilm i slutten 80-årene, dro publikk ett år i Göteborg. Vi fem i kveld fant den poetisk, forsonende og en hyllest til menneskekjærlighet. Englene var nok ikke av modernere New Age type uten mer en filmisk representasjon av den trøstende godheten. Berlinuren spilte en viktig rolle. Poetisk, magisk, utfordrende. Z Brüll