lørdag 14. januar 2012

"Rashômon" Onsdag 18 januar kl 19

Akira Kurosawa !

I sitt 40e år laget Akira Kurosawa (1910-1998) denne film som kom til å bli en milepæl i filmhistorien og plasserte Kurosawa blandt de store regissørene og som førte Japansk film ut i verden. Kurosawa hade tidligere laget et titall film og hadde utviklet et samstemt filmteam og lært regiens estetikk og psykologi. Han fryktet at Rashômon skulle bli altfor avansert med sin avbrutte kronologi og parallelle fortellinger men denne nye fortellerteknikk imponerte stort og juryen i Venetzia belønet filmen med en Gulløve 1952.
Vi som er to-tre generasjoner etter Kurosawa kjenner igjen fortellerteknikkene som nå er blitt gode standarder. Men her er originalen.
Senere mesterverk fra Kurosawas hånd er Att leva 1952, De Sju Samurajer 1954, Blodet Tron 1957, Yijimbo 1961, Veiviseren 1975 og Ran 1985.

Tre menn søker ly fra et uvær under Demonenes Port til Kyoto. For å få tiden å gå forteller de historien om en landveirøver (Toshiro Mifune) som myrder en samurai (Masayuhi Muori) og voldtar hans kone (Kyo Machiko). Men under fortellingen innvikler seg historien til motsigelser og komplikasjoner om hva som egentlig har skjedd. Vi må alle trå til for å finne sannheten.

Rashômon er 1 tim 30 min, japansk tale, engelsk tekst, sort/hvit.

På denne link kan du lære mer om Kurosawas film og lese noen gode artikler: http://www.criterion.com/explore/3-akira-kurosawa

Sesam varmer opp deg på ny. Velkommen !1 kommentar:

Anonym sa...

15 nysegjerrige medlemmer skådet Akiras 60 år galme verk og fant det ungt og friskt, blendende foto og en fyrende, fysisk fortelling der rammen med de tre i ly av demonenes port skaper en intimitet som nok var ny på sin tid. Barnet i finalen så vi som en Deus ex Machina. Zygmunt Brüll.