fredag 29. april 2011

"Bird" Onsdag 11 Mai kl 19.


Be Bop King Charlie

Charlie "Bird" Parker (1920 - 1955) var sammen med Thelonius Monk og Dizzy Gillespie foregangerne til den nyere stil innen amerikansk jazz, BeBop, en musikk som er linket til anden verdenskrigsgenerasjonens etterspill på dunkle nattklubber i N.Y. og Paris. Begreppet Cool ble myntet.


Clinton Eastwood (f 1930), denne Hollywoods favorittgunstling, er glad i jazz og han så Bird i USA 1945 og etter mange år som populær skuespillere i TV-serien Rawhide, Sergio Leones tre spaghettiwesterns og fem Dirty Harry og kærlighetsfilmen Broene i Madison County hadde Clint kapital og berømmelse til å lage egne filmer. Blant dem husker vi kanskje inte Unforgiven 1992, men Mystic River 2003 og Million Dollar Baby 2009.

Bird ble laget 1988 med Forrest Whittaker i hovedrollen og han ble hyllet i Cannes. Musikken er en mix av Birds sine egne og nye inspillinger. Her ser du Bird selv sammen med Dizzie:
http://www.youtube.com/watch?v=Clp9AeBdgL0&feature=related
Filmen ble ikke en publikksucces men vant priser og har i ettertiden vunnet respekt blant cineaster for sin dramaturgi og unike musikalitet;"It sings".
Bird er 2 tim 30 min med engelsk tale og Norsk tekst.

Sesam in Paris.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ti personer og en hund møtte denne varme sommerkveld til 2,5 timmers detaljert episk fortelling om "Bird", mannen og hans virke.
Detaljert scenografi førte oss til 40-50 tallenes NY med røyklagte nattklubber og hip publikkum. Mange av oss syntes filmen hadde vært bedre nedklippet til 1,5 timmer og fokusert på musikken.
Forest Whitaker og Diane Venora spilte sine roller med glans. Brüll

Styret sa...

En varm kveld ble vi 8 og en hund som så en nøyaktig dramatisering av Birds siste år. Noen av oss syntes filmen hade vunnet på å klippes ned fra 2,5 til 1,5 timmer og fokusere på Birds musikk og la det destruktive livet komme i bakgrund. Første klassens spill av de to hovedrollsinnehaverne.
Z Brüll