Kan film være helende?
Engelen Andrei Tarkovskij 1932-1986 er Sesams filmpedagogs helt. Derfor er vi forsiktige med å vise hans verk fordi vi tror de krever mer åpenhet og aktivitet fra oss betraktere en de fleste andre film: Deltakelse!
I hans verk finnes en drøm om harmoni, ett håp om hjemkomst på tross av at de handler om ulykker, fornedring, brustne relasjoner og om vold mot mennesker og natur. Hans filmer gir livsmot og viser en tro på menneskets skapende muligheter og en kjærlighet til kunsten.
Andrei laget 8 film og vi nevner her Ivans Barndom (1962),
Den Yttersta Domen (Andrei Rublev) (1966),
Solaris (1972), Spegeln (1974) og Stalker(1979) som de fremste.
Vi har sett fire av dem på Sesam.
Etter sin første fremgang med Ivans Barndom starter Tarkovskij arbeidet med å skildre ikonmaleren Andrei Rublevs (1360-1427) liv. Sammen med forfatter Andrei Kunchalovskij lager han ett manus og forhandlinger starter med Sovjetisk filmindustri før en budsjett om 1,3 millioner rubler innvilges. Filmen forteller syv kapitler og en epilog om Rublev (Anatoly Solonitsyn), hans kunst, møter med ikonografen Teophanes Greken og om veninnen Dorchka (Irma Rausch), den stumme hellige.
Filmens dramatiske ramme er et splittet Russland i indre og ytre kriger mellom prinser og mot tartarene.
Det indre drama er en oppgjørlese med religiøs og kunstnerisk dogme.
Inspillingen skjer på historiske steder, ved floden Nervl, i Vladimir/Suzdal, i Pskov og Izborsk.
Under vinteren 1965-66 stanses arbeidet av en uvanlig kulde og snøstormer.
Når filmen er klar 1966 møter den sovjetiske sensurens hindringer og vises separat i Cannes 1969 der den prises før den får møte russisk og internasjonal publikk fra 1971.
Dette er en storslått film i sine scenerier, gåtefull i kamerakjøringer, poetisk i fortellingen og inderlig i gestaltningen av mennesket.
Andrei Rublev er 3 tim 5 min, sort-hvit, rysk tale og svensk tekst.
Sesam gir deg anledning å møte et mesterverk.